Nieuwe regelingen en subsidies in 2022 voor woningmarkt
Bijna de helft van de huishoudens zal merken dat energiemaatschappijen fors meer gaan vragen voor de energie. Om dat te compenseren verlaagt het kabinet de energiebelasting met gemiddeld 400 euro per huishouden en nog eens 200 euro voor zo'n 800.000 huishoudens met een laag inkomen.
Er komt 500 miljoen voor een 'nationaal isolatieprogramma'. Wie twee isolerende maatregelen neemt, kan de subsidie aanvragen, die ook is verhoogd van 20 naar 30 procent van de gemaakte kosten.
Grote steden willen een zelfbewoningsplicht voor bestaande koopwoningen. Dat betekent dat koopwoningen niet door beleggers en pandjesbazen mogen worden opgekocht voor de verhuur. De plicht geldt vaak voor woningen in de lagere prijscategorie.
De grens voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat van 325.000 euro naar 355.000 euro. Verder blijven de leennormen ongewijzigd. Het tweede inkomen telt ook in 2022 voor 90 procent mee met de berekening voor de maximale hypotheek. De kosten van een private leaseauto kunnen leiden tot een lager maximaal hypotheekbedrag.
De gemeentelijke belastingen stijgen waarschijnlijk minder hard dan de voorgaande jaren. De WOZ-waarde wordt in veel plaatsen vanaf 1 januari ook anders berekend, namelijk op basis van vierkante meters in plaats van kubieke meters.
Ten slotte is het vanaf 1 juli 2022 verplicht om op iedere verdieping een rookmelder op te hangen. Deze verplichting gold al voor nieuwbouw, maar gaat dan ook voor bestaande woningen gelden.